Als je altijd maar door blijft trainen zul je op een gegeven moment op een plateau belanden en geen vooruitgang meer boeken. Te snel te veel te willen vergroot dan weer de kans op vervelende blessures. Zoals je ziet in de onderstaande afbeelding gaat progressie niet altijd in een rechte lijn, zoals de meeste mensen verwachten. Een realistischer plaatje is één stap achteruit en twee stappen vooruit.
Het is misschien een open deur, maar de meeste onderzoeken bevestigen dat de gemiddelde man sterker is dan de gemiddelde vrouw. Hiervoor zijn meerdere redenen. Ten eerste hebben vrouwen gemiddeld een kleiner frame. De botten van mannen zijn dikker en de verhouding van spier- en botmassa is gunstiger voor de gemiddelde man. Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld genomen een 8-10% hoger vetpercentage. Als je dit doorrekent kom je wat betreft vetvrije massa (waar spieren onder vallen) dan uit op tweederde van dat van een man. Dit is een van de belangrijkste factoren waarom je een groter verschil ziet tussen de sekses bij oefeningen zoals de pull-ups, waarbij élke extra kilo vet telt ten opzichte van de vetvrije massa. Je moet als vrouw daardoor nou eenmaal harder werken om bij de prestaties van de mannen in de buurt te komen: een letterlijk en figuurlijk ijzeren plafond.
en verhelderend model is het Fitness Fatigue Model (fitnessvermoeidheidsmodel). Binnen dit model wordt onderscheid gemaakt in een aantal begrippen:
Fitness. Dit staat voor fitheid en is de potentie die je hebt bereikt als gevolg van doelgericht trainen.
Performance (prestatie) = (fitheid – vermoeidheid). Prestatie staat voor wat je daadwerkelijk presteert. Bijvoorbeeld hoeveel gewicht je kunt bankdrukken of squatten wanneer je uitgerust bent.
Fatigue. Staat voor opgebouwde vermoeidheid als gevolg van de training. De ene persoon bouwt sneller vermoeidheid op dan de ander.